Verandering geeft eerst rotzooi… ècht altijd!

Terwijl ik op de grond zit te genieten van een lekker broodje zie ik de zooi voor me.

Symbolisch voor vernieuwing of verandering, want als je het goed wil doen, begin je bij de basis, jouw basis…

Toen ik vorige week in mijn nieuwe werkruimte kwam ben ik ook niet meteen begonnen met schilderen.

Eerst afwassen, schuren, kitten, plamuren, weer afwassen, stofvrij maken en na 2 dagen kon ik ein-de-lijk een bus verf openen.

Als jij verandering wil dan gaat het niet van de een op de andere dag.

Wil je dat wel, dan blijft er onderhuids van alles zitten wat er voor zorgt dat het gewenste resultaat uit blijft of in ieder geval anders wordt dan jij wenst.

Als ik ga schilderen over plinten die niet stofvrij zijn, dan hecht mijn verf niet en ligt alles er binnen no-time weer vanaf.

Zo werkt het ook met verandering op persoonlijk & emotioneel vlak.

Hoe zorgvuldig ga jij te werk als het over jou als persoon gaat en de verlangens die je hebt?

Het is niet alleen afhankelijk van een besluit dat je neemt om het anders te gaan doen, maar je dient ook te kijken naar wat er voor heeft gezorgd dat eerdere pogingen niet zijn gelukt of je steeds terug valt.

Want diep van binnen weet je heel goed wat je nodig hebt en welke stappen je dient te zetten, maar ergens suddert er onderhuids iets waardoor dingen blijven zoals ze zijn.

Durf jij werkelijk JA te zeggen tegen jezelf en eerst de rotzooi aan te kijken voordat jij je innerlijke huis schildert met je meest favoriete kleurtje?

Zeg eens eerlijk?

Deel op facebook
Deel op linkedin
Deel op whatsapp
Deel op email
Deel op print

2 reacties op “Verandering geeft eerst rotzooi.”

 1. Verandering vraagt om UITZICHT, dat krijg je echter pas wanneer je INZICHT hebt in de situatie en dat beschrijf jij op een meesterlijke manier: het beeld van schilderen.
  Zonder schuren, plamuren etc wordt het niks en dat is iets wat ik als therapeut juist vaak zag bij clienten. Men was gewoon om een pilletje te krijgen, maar essentiele verandering is net als schuren – plamuren – en uiteindelijk ben je er!!

  Jij bent er lieve Marjolijn.
  Chapeau.

  1. Dank je wel Loek. De symboliek helpt mijzelf ook vaak om dingen meer inzichtelijk te maken. Mensen zijn inderdaad, deels, gewend een pilletje te krijgen voor een ongemak, maar gelukkig zie ik hier ook een verandering in.

   Mensen worden meer wakker 😉 Alleen kan het lastig zijn in een maatschappij die nog erg geconditioneerd is, jezelf staande te houden hierin.

   Als mensen komen voor een verandering, op welk vlak dan ook, denkt het hoofd een overzicht te hebben van een bepaalde route. Helaas door dat deel, het hoofd of analytische deel, staat bij mij vertraging voorop.

   Die realisatie is vaak al een groots ding op zich en brengt moedeloosheid naar boven of het intense verdriet van een verlangen dat nu nog verder weg lijkt te liggen. Soms haken mensen daardoor af en grijpen dan idd naar een pilletje. Gelukkig zijn er meer die de moed hebben om te blijven en oprecht aan kijken wat gezien wil worden.

   En dàt is vaak de wezenlijke verandering die ze wensen te ontmoeten 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
Trauma & Relatie draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches